ιλιαδα 2

  Copy


More Options: Make a Folding Card
Storyboard Description

This storyboard does not have a description.

Storyboard Text

  • «Με προσκαλείς, διίφιλε Πηλείδη, να εξηγήσω, πώς εγεννήθηκε ο θυμός του μακροβόλου Φοίβου· θέλει το ειπώ· μόνον εσύ στοχάσου και όμοσέ μου να με βοηθήσεις πρόθυμα με λόγον και με χέρι, ότι θ΄ ανάψω την χολήν ανδρός που των Αργείων δεσπόζει και όλ΄ οι Αχαιοί του είναι υποταγμένοι· όταν θυμώσει στον μικρόν, νικά ο βασιλέας· ότι αν χωνεύσει την χολήν σ΄ εκείνην την ημέραν, όμως το πάθος άσπονδο στα στήθη μέσα τρέφει να ξεθυμάνει στο εξής· και σκέψου αν θα με σώσεις».
  • «Τάμα ποσώς δεν του ΄λειψε, μήτ΄ εκατόμβη, αλλ΄ είναι ο ιερέας αφορμή, που αψήφησ΄ ο Ατρείδης· την κόρη δεν απόλυσε, τα λύτρα δεν εδέχθη, ιδού γιατί μας έθλιψε και θα μας θλίψη ο Φοίβος. Ούδ΄ απ΄ τους Δαναούς ποτέ την λοιμική θα διώξει πριν δοθεί οπίσω του πατρός η λαμπρομάτα κόρη άλυτρη, ανεξαγόραστη και αγίαν εκατόμβην στην Χρύσην αποστείλομεν· τότ΄ ίσως ίλεως γίνει». Αυτά είπε κι εκάθισε· σηκώθη ευθύς ο ήρως πολλών κυρίαρχος λαών, ο Ατρείδης Αγαμέμνων φαρμακωμένος· και η χολή τα μαύρα σωθικά του πλημμύριζ΄ όλα, και άστραφταν τα μάτια του ωσάν φλόγες.
  • Άφοβα λέγε τον χρησμόν όποιον ηξεύρει ο νους σου· ότι, μα τον Απόλλωνα, που τες ευχές ακούει, Κάλχα, και συ των Δαναών προσφέρεις τους χρησμούς του, όσο εγώ ζω κι εδώ στην γην βλέπω το φως του ηλίου, βαρύ κανείς επάνω σου το χέρι δεν θα βάλει των Δαναών όλων κανείς, και μήτε ο Αγαμέμνων που σήμερα των Αχαιών καυχάται ότ΄ είναι ο πρώτος».
  • Μάντη κακών, όχι, ποτέ πρόσχαρό τι δεν μου ΄πες, και ο νους σου πάντοτε αγάπα κακά να προμαντεύει· λόγον δεν είπες συ ποτέ καλόν ούτ΄ έχεις πράξει. Και τώρα εδώ στους Δαναούς χρησμολογείς και λέγεις,. οπώς για τούτο συμφορές τους δίδει ο μακροβόλος, ότι την πλούσια ξαγορά της θυγατρός του Χρύση δεν δέχθηκα· ΄ναι, θέλω εγώ καλύτερα την κόρη σπίτι μου, αφού την προτιμώ της νυμφευτής μου ακόμα της Κλυταιμνήστρας και ποσώς κατώτερη δεν είναι στην κλάση, στο ανάστημα, στη γνώμη και στα έργα. Και όμως αν συμφέρει αυτό, θε να την αποδώσω· το καλό θέλω του λαού, ποτέ τον όλεθρό του· αλλά δώρο ετοιμάσετε σ΄ εμένα ευθύς, τι μόνος εγώ δεν πρέπει αδώρητος να μείνω των Αργείων και όλοι το βλέπετε ότι αλλού το δώρο μου πηγαίνει».
More Storyboards By koufakinom
Explore Our Articles and Examples

Try Our Other Websites!

Photos for Class – Search for School-Safe, Creative Commons Photos! (It Even Cites for You!)
Quick Rubric – Easily Make and Share Great Looking Rubrics!