BAY' AL-SALAM & BAY' AL-ISTISNA' : KONTRAK PENGHANTARAN TERTUNDA? APA TU? (2)

BAY' AL-SALAM & BAY' AL-ISTISNA' : KONTRAK PENGHANTARAN TERTUNDA? APA TU? (2)
  Copy


More Options: Make a Folding Card




Storyboard Description

This storyboard does not have a description.

Storyboard Text

  • Jap... barang cane?
  • Contohnya, saya beli kasut online, lepas saya bayar, baru barang tu sampai kat saya dalam tempoh tertentu.
  • Barang dalam kontrak Bay' Al-Salam ni senang je. Barang-barang yang boleh ditimbang, disukat dan dibilang. 
  • Oh, macam tu. Cane dengan yang lagi satu tu ?
  • Bay' Al-Istisna' pulak kontrak yang dibuat untuk membeli barangan secara tempahan atau penjual diberikan masa untuk siapkan barang tu.
  • Oh, kalau Bay' Al-Salam tak libatkan proses pembuatan.
  • Tengok orang leee. Hehe.
  • Haaa... pandai pakcik !
  • Bay'Al-Istisna ni melibatkan barang-barang yang ditempah dengan penerangan yang terperinci oleh pembeli. Contohnya, saya tempah meja dengan pakcik pastu saya terangkan kat pakcik. Warna, corak, saiz dan macam - macam lagi ikut apa yang saya nak.
  • Lepas pakcik siapkan meja tu, barulah pak cik hantar meja tu kat saya.
  • Tapi macam lebih kurang je.
  • Lain lah pakcik. Bay' Al-Salam kena bayar penuh masa akad. Bay' Al-Istisna' boleh bayar penuh, separuh atau ansuran.
  • Kalau dari segi barangan, Bay' Al-Salam boleh melibatkan apa-apa barang yang boleh disukat, ditimbang dan dibilang. Bay' Al-Istisna' khusus untuk barang yang kena lalui proses pembuatan je.
  • Okay, terima kasih sebab tolong explain kat pakcik.
  • Tak de hal lah pak cik. Jom saya hantar pak cik balik.
More Storyboards By 91cfeb16
Explore Our Articles and Examples

Try Our Other Websites!

Photos for Class   •   Quick Rubric   •   abcBABYart   •   Storyboard That's TpT Store