Project Part 2

Project Part 2
  Copy


More Options: Make a Folding Card




Storyboard Description

This storyboard does not have a description.

Storyboard Text

  •  През 1869г. е представено ново прошение пред Високата порта и на 28.II.1870г. султан Абдул Азис издава ферман, който позволява обособяването на автокефална българска църква със статут на Екзархия. Според фермана, в нейния диоцез, състоящ се от 15 епархии, се включват всички земи населени с българи в Мизия, Добруджа, Тракия и Македония. С обособяването на независима екзархия набългарите е призната не само църковна независимост, но и съществуването на български етнос, на българска нация в империята.
  • Аз, султан Абдул Азис, признавам чрез този ферман етническата група на българите и им давам тъй желаната църковна независимост!
  • През следващите две години се води ожесточена борба между българската екзархия и гръцката патриаршия за спорните епархии в Македония. През 1874г. съгласно фермана, в Скопска и Охридска епархии се провежда допитване до населението. В резултат на плебисцита турското правителство е принудено да издаде берати за назначаване на български владици в двете епархии. С това завършва десетилетното църковно-национално движение. Дейците на българската екзархия, както до Освобождението, така и по-късно, особено в откъснатите български земи в Македония и Тракия, ще се явяват до голяма степен ръководители на национално-освободителните борби на българския народ.
More Storyboards By fearfulleech
Explore Our Articles and Examples

Try Our Other Websites!

Photos for Class   •   Quick Rubric   •   abcBABYart   •   Storyboard That's TpT Store