strip 80 jarige oorlog

strip 80 jarige oorlog
  Copy


More Options: Make a Folding Card
Storyboard Description

This storyboard does not have a description.

Storyboard Text

  • in 1515 krijgt Karel V de 17 Nederlandse gewesten in handen. Karel benoemde edelen die de gewesten vertegenwoordigden: stadshouders. Zij hielpen hem met besturen. Als hij er niet was, regeerde een landvoogd namens hem. in 1555 volgt Karel's zoon, Filips II hem op. Filips regeerde het land strenger en geeft zichzelf meer macht. in april 1566 gaat een stoet van honderden edelen, die zichzelf de geuzen noemen, naar het paleis van  Margaretha, landvoogdes van de Nederlanden, en ze smeken haar om de protestanten niet meer te vervolgen.  in augustus 1566 trekt een groep calvinisten erop uit om beelden en schilderijen uit kerken te slopen: de beeldenstorm Filips is boos en hij stuurt de hertog van Alva naar Nederland. hij straft de daders én de edelen die de beeldenstorm volgens hem hadden kunnen voorkomen, hard. Willem van Oranje vlucht naar het buitenland.  in 1568 trekt Willem met medestanders ten strijde tegen alva: 
  • de 80-jarige oorlog is begonnen!
  • een deel van de calvinisten is het water op gevlucht: de watergeuzen. Willem van Oranje was hun leider, naar ze gingen vooral hun eigen gang. 
  • op 1 april 1572 vallen de watergeuzen Den Briel aan. daarna kiest een groot deel van de Zeeuwse en Hollandse steden de kant van de watergeuzen.
  • Willem van Oranje is teruggekeerd en leidt de opstand vanuit delft. helaas komen vanuit het zuiden weer spaanse troepen, en als zij een stad innamen gingen ze heel erg tekeer en ze hebben zelfs een heel dorp uitgemoord.  maar het geweld hielp niet, er kwam juist meer verzet. veel steden hielden lang stand. Haarlem werd ingenomen, maar Alkmaar en Leiden niet.
  • de spaanse troepen trekken zich terug en Holland en Zeeland komen in handen van de opstandelingen!
  • door de oorlogen de Filips ook voerde, raakte de schatkist leeg. toen de spaanse troepen al lang geen salaris hadden gekregen, gingen ze muiten. ze trokken rovend door Vlaanderen en Brabant, en in Antwerpen vermoorden ze vele burgers en ze staken het stadhuis in brand.
More Storyboards By pien8
Explore Our Articles and Examples

Try Our Other Websites!

Photos for Class – Search for School-Safe, Creative Commons Photos (It Even Cites for You!)
Quick Rubric – Easily Make and Share Great-Looking Rubrics
abcBABYart – Create Custom Nursery Art