Strip o kralju Edipu
Updated: 2/9/2021
Strip o kralju Edipu

Storyboard Description

Sara Lučić 1.e , Zdravstvena škola Split

Storyboard Text

  • Kada se Edip rodio, kralju je prorečeno da će biti ubijen od strane svoga sina, te da će se sin potom oženiti svojom majkom. Zbog toga je kralj, kada mu se rodio sin Edip, odveo novorođenče na goru Kiteron, probio mu stopala klinom da ne može pobjeći, te kako bi na gori otišao u sigurnu smrt.
  • Edipa spašava pastiri Korinskog kralja Poliba koji nije imao djece.Kada je Edip odrastao, neki mu se pijanac narugao kako on nije pravi sin svog oca. Nakon toga, Edip je krenuo na put prema Delfskom proročištu, ne bi li tamo saznao nešto više o sebi, odnosno o svom porijeklu.
  • Na tome putu sreo se sa svojim ocem, kraljem Tebe, Lajem koji je bio sa svojim čuvarima. Kralj, misleći da je Edip razbojnik, nije mu dozvolio da produži put, te ga je Edip u obrani napao i ubio, ne znajuću da se radi o njegovom ocu. Ovim događajem ostvario se prvi dio proročanstva.
  • Edip je postao kralj i naslijedio je i kraljicu Jokastu, svoju majku, koju je potom i oženio. Tako se ostvario i drugi dio proročanstva.Godinama su živjeli u sretnom braku. Jokasta mu je rodila četvero djece, dva sina, blizanca, Eteokla i Polinka, a zatim i dvije kćeri, Antigonu i Izmenu.
  • Jednoga dana, u Tebi se pojavila zaraza koju su poslali bogovi, te je narod zatražio pomoć od svog kralja Edipa. On je poslao svog ujaka u Delfe kako bi saznao istinu o ovoj strašnoj zarazi koja je harala gradom. proročanstvo u Delfima reklo je kako se grad neće osloboditi zaraze sve dok se ne dozna tko je ubio kralja Laja.
  • Želeći spasiti Tebu od nesreće koja ju je zadesila, Edip je sam krenuo u otkrivanje zločina. Nakon određenog vremena, dolazi do saznanja kako je upravo on bio taj koji je ubio kralja Leja, svoga oca, te oženio vlastitu majku. Kada je Jokasta saznala za to, odmah se objesila, a Edip je sam sebi iskopao oči.
  • strip napravila: Sara Lučić 1.e