Komik Sejarah Tingkatan 4 (BAB2-Seni Bina)

Komik Sejarah Tingkatan 4 (BAB2-Seni Bina)
  Copy


More Options: Make a Folding Card
Storyboard Description

This storyboard does not have a description.

Storyboard Text

  • Form 4 Bab2: Seni Bina
  • Peningkatan dalam seni bina mencerminkan ketahanan manusia dalam tamadun awal yang menghadapi cabaran untuk menghasilkan monumen yang dapat diabadikan sebagai pencapaian yang paling agung demi bangsa, agama dan raja. Ini supaya wujud kepimpinan yang berwibawa dan kuat yang dapat menyatupadukan rakyat usaha mereka akan mencapai kejayaan. 
  • Apakah peningkatan dalam seni bina pada masa tamadun awal?
  • Di Tamadun Yunani, pembinaan acropolis iaitu ibu negeri telah berlokasi di Athens dan dibina oleh Pericles. Tujuan acropolis adalah untuk keagamaan dan mempunyai nilai estetik. Pembinaan ini menarik rumah berhala, teater dan bangunan yang menarik iaitu parthenon. 
  • Seterunya, Colloseum dibina oleh Maharaja Flavian. Fungsinya sebagai tempat pahlawan bertarung dan teater. 
  • Pada tamadun Rom, kemajuan seni binanya bermula dengan binaan Aqueduct untuk bekalan air.  
  • Salah satu seni bina tamadun China adalah Tembok Besar. Kubu ini pertahanan sepanjang 1500 batu dari Kansu ke Peking. Selain itu, Bandar China purba tembok batu seperti Changan, anyang, Peking. Mereka turut menggunakan tanah liat, batu - bata, pintu gerbang, parit besar dan menara. Seterusnya, terdapat istana maharaja yang banyak dewan dan taman iaitu Kota Larangan. Akhir sekali, kuil dan pagoda dibina sebagai temapt tinggal, ruang tamu dan pemujaan.
  • Kemajuan India bermula sejak zaman Indus, masyarakat telah membina binaan yang sangat lengkap untuk keagamaan, hal ini binaan Great Bath dibina. Seterusnya, pembinaan kompleks kuil di Gua Ajanta dan Gua Ellora diadakan. Tamadun India juga membina manara dalam pelbagai bentuk seperti kon, kubah dan pagoda. 
Explore Our Articles and Examples

Try Our Other Websites!

Photos for Class – Search for School-Safe, Creative Commons Photos (It Even Cites for You!)
Quick Rubric – Easily Make and Share Great-Looking Rubrics
abcBABYart – Create Custom Nursery Art