Jacob van Maerlant

Jacob van Maerlant
  Copy


More Options: Make a Folding Card
Storyboard Description

This storyboard does not have a description.

Storyboard Text

  • Jacob van Maerlant is geboren in de omgeving van Brugge (Damme) en heeft daar in die tijd de beroemde school Sint Donaans-kapittelschool gevolgd, waar hij heel goed Latijns en Frans heeft geleerd. Rond 1260 werd hij koster in Maerlant, waar hij 8 jaar heeft gewoond. In die tijd heeft hij 7 werken gemaakt voor edelen, die hem waarschijnlijk ook de tijd en middelen hebben gegeven.
  • Het debuut van Maerlant was Alexanders Geesten, met 14.000 versregels. Bijzonder aan zijn boeken was dat hij heel wat wetenschappelijke kennis over vreemde volkeren, bijzondere natuurverschijnselen, geografie en wereldgeschiedenis in zijn verhaal wist te verwerken. Die zaken waren tot dan toe nog niet in volkstaal te vinden. Hij schreef ook nog een boek met 40.000 versregels rond 1264 over de Troiaanse oorlog en over het verplaatsen van het verblijf van Eneas: De Historie van Troyen.
  • Het was ongeveer 1270 toen Maerlant terugkeerde naar zijn geboortestreek, naar het stadje Damme. Daar schreef hij nog eens vijf grote werken. 'Der naturen bloeme' kan het best omschreven worden als een middeleeuwse natuurencyclopedie, de eerste in de volkstaal. In 1271 schreef Maerlant zijn Rijmbijbel, een bijbelvertaling in de volkstaal.
  • Van 1285 tot 1288 werkte hij aan zijn grootste werk: De spiegel historiael, die hij opdroeg aan Floris V (die hij nog van vroeger kende). Floris heeft Maerlant misschien financieel ondersteund tijdens het werk. Het schrijven van de Spieghel historiael was namelijk een reusachtige onderneming: het was een wereldgeschiedenis die begon bij de schepping en had moeten eindigen in Maerlants eigen tijd. Toen hij rond de 90.000 verzen zat moest hij stoppen omdat hij ziek was. Iemand anders heeft het afgemaakt.
  • Maerlant heeft ook nog een aantal strofische gedichten geschreven die handelen over religieuze, maatschappelijke en morele vraagstukken. In Van den lande van oversee (=Over het Heilige Land) beklaagt hij de val van de kruisvaardersvesting Akko op 18 mei 1291 en roept hij op tot een nieuwe kruistocht.
  • Maerlant is erg belangrijk geweest voor de Middel Nederlandse literatuur. Hij werd door veel schrijvers als hun leermeester beschouwd en hij werd al kort na zijn dood geëerd met de titel ‘Vader der Dietsche dichteren algader’ (Vader van alle Nederlandstalige schrijvers).
More Storyboards By veerlevisserrr
Explore Our Articles and Examples

Try Our Other Websites!

Photos for Class – Search for School-Safe, Creative Commons Photos (It Even Cites for You!)
Quick Rubric – Easily Make and Share Great-Looking Rubrics
abcBABYart – Create Custom Nursery Art