Ада Блекджек, Inupiat, Survivalist
Updated: 12/5/2020
Ада Блекджек, Inupiat, Survivalist

Storyboard Text

  • Ада Блекджек е Инупиат и е родена през 1898 година. Когато беше само на 8 години, тя беше сама с баща си, когато той се разболя смъртно. Тя го натовари на шейна и прекара през нощта към Номе за помощ. Трагично той почина по пътя и тя трябваше да се обърне и да го прибере у дома.
  • Четирима изследователи дойдоха в Ном в търсене на коренна жена, която можеше да превежда, готви и шие за техния екип. Търсейки да спечели пари за сина си, Ада се съгласи. През 1921 г. те предприемат мисия, за да претендират за необитавания остров Врангел за Великобритания (или с най-висока оферта). Остров Врангел беше на 100 мили северно от Сибир и на 600 мили северозападно от Ном!
  • Инупиат, Самотна майка, изгубена, оцеляла (1898-1983)
  • ADA BLACKJACK
  • На 16-годишна възраст Ада се омъжва за куче на име Джак Блекджек и заедно имат 3 деца, две от които починали в ранна детска възраст. Джак беше ужасно обиден и изостави семейството. Третото им дете, Бенет, беше болно от хронична туберкулоза. Изоставена и с дете, Ада беше обеднела и направи трудния избор да настани сина си в сиропиталище, докато успее да спечели достатъчно пари, за да се грижи правилно за него.
  • На 15 септември 1921 г. те пристигат на остров Врангел, за да изследват. За съжаление условията на острова бяха изключително тежки. Дажбите свършиха и екипът неуспешно улавяше животни за храна. Трима от мъжете се опитаха да прекосят 700-километровото замръзнало Чукотско море. Те бяха изгубени и никога повече не се чуха! Блекджек остана с един мъж, но той почина скоро след този от скорбут.
  • Blackjack е решен да се бори да остане жив, така че тя може да се събира отново със сина си. Единственият й спътник беше котката на експедицията, Вик. Блекджек се научи да лови лисици и да лови тюлени. Освен това трябваше да внимава да избягва полярните мечки! Блекджек оцелява две години на остров Врангел и най-накрая е спасен през август 1923 година.
  • След нейното спасяване Блекджек стана известен по целия свят. Вестниците я нарекоха „истинска жена Робинзон Крузо“. Тя не оцени медийния цирк, последвал нейното спасяване. Тя просто искаше да живее спокоен живот със сина си. Блекджек спечели заплата от пътуването, заедно с няколкостотин долара за кожи, които беше хванала в капан, докато беше на остров Врангел. Тя обаче не получи пари от многото популярни книги и статии, последвали разказването на нейната история. Ада Блекджек умира на 29 май 1983 г. и е погребана в Анкоридж, Аляска.
Over 15 Million Storyboards Created
Storyboard That Family