Francuski i indijski rat, 1754-63

Francuski i indijski rat, 1754-63

Storyboard Description

Francuski i Indijski rat | Uzroci Planova Lekcije za Američku Revoluciju Povijest SAD-a

Storyboard Text

  • DOGAĐAJI
  • EFEKTI
  • Velika Britanija i Francuska zahtijevale su kontrolu nad ogromnim područjima sjevernoameričkog kontinenta. Britanija je prvenstveno kontrolirala more, dok je Francuska gledala dalje u unutrašnjost. Obje su zemlje uskoro počele osporavati tko kontrolira gdje, budući da su njihove kolonijalne granice i zahtjevi bili neslagani.
  • Ta su nesporazuma u konačnici označila početak francuskog i indijskog rata. Britanski kolonisti posebno su poduzeli neuspjelog pokušaja da se 1754. zaplijede francuska utvrda na granama rijeke Ohio. Velika Britanija tada je započela kampanju protiv Francuza i njihovih saveznika radi kontrole nad unutrašnjim područjima Sjeverne Amerike.
  • Britanija je vidjela potrebu i priliku da ujedine svoje kolonije u njihovom ratu protiv američkih i francuskih snaga. Morali su dobiti koloniste da se okupljaju i brani svoj teritorij i tvrde da su jedinstvena prednja strana.
  • Usredotočujući se u Albany, New York, kolonijalni vođe iz nekoliko kolonija sastali su se kako bi razgovarali o njihovoj potencijalnoj jedinstvenoj fronti. Benjamin Franklin vodio je raspravu, predlažući ono što je poznato kao Albanyov plan Unije za stvaranje vijeća kolonijalnih vođa koji će pomoći da diktiraju rat. Nije uspjela dobiti kolonijalnu suglasnost, a Britanija je pala u prvu fazu rata.
  • Godine 1758. britanske su snage počele prevladavati francuske i američke snage. Time su Iroquois prebacili svoju odanost Britancima i počeli borbu protiv Francuza. Godine 1759. Britanija je napala New France i zarobila grad Quebec, glavnu prekretnicu u ratu.
  • S padom Quebeca i daljnjim pobjedama, Velika Britanija, Francuska i Španjolska (francuski saveznik) sastali su se za potpisivanje Pariškog ugovora 1763., učinkovito okončavajući francuski i indijski rat. Francuska je pristala predati sve svoje sjevernoameričke zahtjeve, kao i svoju zemlju istočno od Mississippija. Britanija je osvojila rat i postigla svoje ciljeve.
  • Usprkos pobjedama, rat je u velikoj mjeri opteretio odnose između Britanaca i kolonista. Teško su se borili i učinili to odanost Britanskom carstvu. Tokom rata, pomogli su britancima da postignu svoje kolonijalne ciljeve u porazu u Francuskoj.
  • Britanci su se vidjeli kao zaštitnici kolonista, kao da kolonisti nisu učinili dovoljno. S druge strane, kolonisti su bili šokirani zbog slabosti britanske vojske. Nadalje, kolonisti su se osjećali kao da su sada njihovo pravo proširiti se na novo stečene teritorije i napredovati. Britanci su se međutim osjećali drugačije.
Over 20 Million Storyboards Created
Storyboard That Family