Ada Blackjack, Inupiat, Survivalist
Updated: 12/5/2020
Ada Blackjack, Inupiat, Survivalist

Storyboard Text

  • Ada Blackjack was Inupiat en geboren in 1898. Toen ze nog maar 8 jaar oud was, was ze alleen met haar vader toen hij doodziek werd. Ze pakte hem op een slee en snelde door de nacht naar Nome om hulp. Tragisch genoeg stierf hij onderweg en ze moest zich omdraaien en hem naar huis brengen.
  • Vier ontdekkingsreizigers kwamen naar Nome op zoek naar een inheemse vrouw die voor hun team kon vertalen, koken en naaien. Ada was het ermee eens dat ze geld wilde verdienen voor haar zoon. In 1921 begonnen ze aan een missie om het onbewoonde Wrangel-eiland voor Groot-Brittannië (of de hoogste bieder) op te eisen. Wrangel Island lag 160 kilometer ten noorden van Siberië en 1000 kilometer ten noordwesten van Nome!
  • Inupiat, Alleenstaande moeder, schipbreukeling, overlevende (1898-1983)
  • ADA BLACKJACK
  • Op 16-jarige leeftijd trouwde Ada met een hondenmusher genaamd Jack Blackjack en samen kregen ze 3 kinderen, van wie er twee op jonge leeftijd stierven. Jack was vreselijk mishandeld en verliet het gezin. Hun derde kind, Bennet, leed aan chronische tuberculose. Verlaten en met een kind, was Ada berooid en maakte de moeilijke keuze om haar zoon in een weeshuis te plaatsen totdat ze genoeg geld kon verdienen om goed voor hem te kunnen zorgen.
  • Op 15 september 1921 kwamen ze aan op Wrangel Island om te verkennen. Helaas waren de omstandigheden op het eiland buitengewoon zwaar. Het rantsoen raakte op en het team slaagde er niet in dieren te vangen voor voedsel. Drie van de mannen probeerden de bevroren Chukchi-zee van 700 mijl over te steken. Ze waren verdwaald en hebben nooit meer iets vernomen! Blackjack bleef met één man achter, maar hij stierf kort daarna aan scheurbuik.
  • Blackjack was vastbesloten om te vechten om in leven te blijven, zodat ze kunnen worden herenigd met haar zoon. Haar enige metgezel was de kat van de expeditie, Vic. Blackjack leerde vossen vangen en zeehonden vangen. Ze moest ook voorzichtig zijn om ijsberen te vermijden! Blackjack overleefde twee jaar op Wrangel Island en werd uiteindelijk gered in augustus 1923.
  • Na haar redding werd Blackjack over de hele wereld beroemd. Kranten noemden haar "een echte vrouwelijke Robinson Crusoë". Ze had geen waardering voor het mediacircus dat op haar redding volgde. Ze wilde gewoon een rustig leven leiden met haar zoon. Blackjack verdiende een salaris met de reis en een paar honderd dollar voor bont dat ze op Wrangel Island had gevangen. Ze ontving echter geen geld van de vele populaire boeken en artikelen die volgden om haar verhaal te vertellen. Ada Blackjack stierf op 29 mei 1983 en werd begraven in Anchorage, Alaska.
Over 15 Million Storyboards Created
Storyboard That Family